Paper

Paper de Vidre és una revista digital cultural eclèctica que pretén ser un punt d’acollida per a nous enfocaments (tant formals com conceptuals) de l’expressió escrita sobre diverses temàtiques que basculen des de les diferents disciplines culturals (cinema, literatura, música...) a les diverses problemàtiques socials, i que normalment són difícils de trobar en els grans mitjans de comunicació. S’hi inclouen reportatges, entrevistes, relats curts i articles d’opinió sobre temes molt diversos.

Sovint ens vénen al cap dos àmbits quan fem referència a l’expressió escrita publicada: el primer seria el corresponent a l’expressió més culta i refinada, que es considera pròxim a l’àmbit acadèmic i que s’emmiralla en la tradició literària publicada; el segon dels àmbits és l’expressió de l’anomenat univers mediàtic, que utilitza la seva popularitat a la televisió i a d’altres mitjans per esdevenir referent informatiu identificable per crear opinió. Però a banda d’aquestes dues expressions, la culta i la mediàtica, hi ha una expressió escrita que es pot associar a l’imaginari col·lectiu popular, i que pot ser lúcida, reveladora i imaginativa. Aquesta tercera expressió, que és on s’ubicarien la majoria de textos que inclou Paper de Vidre, usa uns models d’escriptura que no necessàriament s’han d’emmillarar en la tradició literària més canònica, però que té un potencial de creació molt ric amb un marcat sentit d’innovació perquè està absolutament oberta a rebre influències del seu entorn que canvia i evoluciona, i és, per tant, molt més viva i pròxima a la realitat. D’aquesta via, com que no és ni excessivament culta ni mediàtica, sovint se’n diu alternativa, però sociològicament potser s’identifica molt més amb una majoria de la població que no pas la culta i la mediàtica, tot i que aquestes dues tinguin canals molts més potents per a la seva difusió.

El primer número de la revista es va enviar el 23 d’abril del 2002 per correu electrònic als llavors només trenta subscriptors de la revista. Avui, Paper de Vidre té més de 360 subscriptors que, com els altres lectors que hi accedeixen a través d’Internet, cada dos mesos poden llegir un nou número de la revista. La revista va ser creada i impulsada per Guillem Miralles i Anna Costa, i des de gener del 2006, és coordinada pel mateix Guillem Miralles i per Tina Vallès, mentre que Xavi Simó s’encarrega del disseny i la maquetació de la revista. Fins ara s’han celebrat cinc festes d’aniversari i diverses presentacions de números, algunes a Terrassa (a la llibreria El Cau Ple de Lletres i a la Nova Jazz Cava) i d’altres a Barcelona (al bar Horiginal), i hi han participat Enric Casasses, Pau Riba, Quim Cardús, Marc Romera, Isaki Lacuesta, Roger Puig, Josep Pedrals, Roger Mas, Sanjosex, Òscar Intente, Quico Mampel i Guillamino.

CC. Contacta amb nosaltres. Crèdits