Moliner

Hem de recomanar a la població catalana que begui, que begui la major part del dia i de la nit.

Quim Monzó és un escriptor que admiro molt. Per mi és un referent, igual que ho són autors de contes com Salinger, Kafka, Mark Twain, Dorothy Parker o Martin Amis.

Que dues persones (o les que sigui) que fan vida matrimonial, s’igualen. Mengen el mateix, dormen les mateixes hores, i totes les funcions biològiques s’acaben produint al mateix temps

. No descarto escribir libros directamente en castellano en el futuro, del mismo modo que no descarto cambiarme de sexo.

"Moliner, la copa ideal"

Per Carles Miró

Empar Moliner (Sta. Eulàlia de Ronçana, 1966).Vaig a roda de premsa convocada a l’Ideal, de Mallorca amb Aribau (a Barcelona), un lloc recomanable pels dry martinis que s’hi poden beure i amb clients de renom; entre ells, Javier de la Rosa. Em van dir a les dotze i arribo puntual. L’editor i una noia, que deu ser del departament de premsa de l’editorial, em saluden i em somriuen quan entro: es pensen que sóc un periodista; no els desenganyo. Empar Moliner és a la barra, es deixa fer fotos asseguda en un tamboret, davant d’un dry martini i amb el seu llibre a les mans. Van arribant els periodistes de debò, els fotògrafs deixen un moment de metrallar l’escriptora i seiem tots al voltant de dues tauletes (amb canapès i xampany) per parlar del llibre. L’editor encara no ha perdut el seu somriure. Diu que està molt content d’editar T’estimo si he begut: “Estic content com un pèsol.” Després, defensa el gènere del conte “ara que es torna a dir que els contes són un gènere menor”. Quan toca el torn a l’autora, també deixa bé l’editor. I anem al gra. Frases de Moliner dedicades al gremi: “Vull anunciar que aquest llibre no és una trilogia, que els personatges no se m’han escapat de les mans i que no em sento buida després d’haver-lo escrit.”

Paper de Vidre: ¿D’on surt el títol?

Empar Moliner: D’una cançó d’un grup de punk poppie, Bloodhound gang, que es titula “You’re pretty when I’m drunk”. Diu la lletra: “M’agrades quan vaig borratxo i avui vaig molt borratxo”. Després vaig trobar una altra cançó, de Zebrahead, que és un altre grup punk, que es titula “Playmate of the year” . La lletra diu: “guapa, fins i tot sense cervesa” i em semblava que era el complement de l’altra. Com que sol passar, que quan has begut tothom guanya en bellesa, em va agradar.

P.d.V. Un personatge d’un conte teu, “La importància de la higiene bucodental”, només gosa dir-li al seu nòvio que l’estima quan ha begut.

E.M. Per això, hem de recomanar a la població catalana que begui, que begui la major part del dia i de la nit. Ja ho deia aquell poeta lleugerament francès: “Hem d’estar sempre embriacs/ de vi, de poesia o de virtut”. Si es té vi, però, jo desaconsello la poesia i la virtut.

P.d.V. Encara que només sigui pel canvi d’editorial ja és “obligat” preguntar-te per quina influència ha tingut en tu Quim Monzó.

E.M. Quim Monzó és un escriptor que admiro molt. Per mi és un referent, igual que ho són autors de contes com Salinger, Kafka, Mark Twain, Dorothy Parker o Martin Amis. Tots aquests autors, i d’altres, com Patricia Highsmith o l’Umberto Eco articulista, són influències per mi. M’agraden perquè han inventat un sistema i perquè admiro els escriptors que fan humor.

P.d.V. Tant d’humor exaspera a segons quins escriptors de per aquí.

E.M. Recordo un acudit del New Yorker. Es veu la mare de Sartre que obre la bústia i veu que hi ha carta del seu fill. La llegeix i exclama: “Déu meu! Un altre cop amb el no-res, i avui és el meu aniversari”. Sempre hi haurà gent exasperada. Jo conec gent que s’exaspera amb la sodomia, però, per sort, no es passa el dia explicant-ho. Es limita a no practicar-la.

P.d.V. En aquest llibre fan un paper ridícul els pijos, els poetes, els intel·lectuals, les feministes, els enamorats, els matrimonis, els gais, les ONGs… ¿Hi ha algú que no es pugui querellar contra tu per haver escrit T’estimo si he begut?

E.M. Són històries, de vegades còmiques, protagonitzades per parelles. Que els membres de la parella siguin gais o heteros no és important. De manera que si es volgués querellar un gai, s’hauria de querellar en tant que membre d’una parella, no en tant que gai. Els personatges del conte de la parella gai i els personatges del conte de la parella hetero es podrien intercanviar.

CC. Contacta amb nosaltres. Crèdits